Bloog Wirtualna Polska
Są 1 205 422 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Murzynek z gruszkami

PUSZYSTY SERNIK CYTRYNOWY Z TRUSKAWKOWĄ FRUŻELINĄ

Migdałowiec

 

Polecam przepis na http://deserlandia.blogspot.com/2013/04/migdaowiec.html


Podziel się
oceń
0
1

komentarze (13) | dodaj komentarz

GRZYBKI

 

Przepis na DESERLANDIA.BLOGSPOT.COM


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (13) | dodaj komentarz

BABKA MARMURKOWA WIELKANOCNA

 

Przepis i zdjęcia na http://deserlandia.blogspot.com/2013/03/babka-marmurkowa-wielkanocna.html


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (11) | dodaj komentarz

Danio zaprasza na konkurs


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (12) | dodaj komentarz

ciasto cytrynowe

deserlandia.blogspot.com


Podziel się
oceń
0
3

komentarze (13) | dodaj komentarz

Tort "wiosenna tęcza"

Przepis na deserlandia.blogspot.com


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (13) | dodaj komentarz

Najlepsza gorąca czekolada

 

Najlepsza domowa czekolada tylko na blogu deserlandia.blogspot.com


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (11) | dodaj komentarz

Najzdrowsze frytki świata

Zobacz jak możesz zrobić najzdrowsze frytki z McDonalda
 
 
 
 

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (10) | dodaj komentarz

Paczka od ORBIT

Recenzja gum i zdjęcia zapraszam na deserlandia.blogspot.com


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (16) | dodaj komentarz

ślimaczki ciasteczka

http://deserlandia.blogspot.com

 

Przepis plus zdjęcia na Deserlandia.blogspot.com

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (11) | dodaj komentarz

proziaki

Razdanie Carmex

Galaretkowe szaleństwo

 

         

Wiecej zdjęc na 

DESERLANDIA.BLOGSPOT.COM


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (13) | dodaj komentarz

Feta grillowana w bakłażanie

Ostry smak fety, wzmocniony dymem z grilla, i łagodność bakłażana to udane połączenie. Taka przekąska nie tylko smakuje wyjątkowo, ale także elegancko wygląda. Ozdoba stołu i przyjęcia. Zarówno biesiady grillowej, jak i wykwintnego obiadu. Można przygotować ją także w piekarniku.
 

 
   
 
  
Składniki:


2 długie bakłażany,
25 dag sera feta,
4 łyżki oliwy,
1 łyżeczka octu balsamicznego,
szczypiorek,
1 łyżeczka ziół prowansalskich,
sól i pieprz.



Jak przyrządzić?


Bakłażany szorujemy pod wodą i kroimy wzdłuż w cienkie paski. 

W garnku gotujemy wodę z ¼ łyżeczki soli. 

Wkładamy do wrzątku plastry bakłażana i gotujemy 2 minuty. 

Wyjmujemy miękkie plastry i dokładnie osączamy.

Fetę kroimy w duże kawałki. 

Każdy z nich zawijamy plastrem bakłażana, związujemy szczypiorkiem i ewentualnie spinamy wykałaczkami.

Oliwę mieszamy z octem i ziołami prowansalskimi.

Sos doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i smarujemy nim owinięte bakłażany. 

Kładziemy je na rozgrzanym grillu na 5-7 minut. 



Jak podawać?


Podajemy z pieczywem. 

 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (16) | dodaj komentarz

Zapiekanka z bakłażanów

// <\/scr"+"ipt>"); // ]]>

Bakłażan jest niskokaloryczny, obniża cholesterol, dlatego często łączymy go z bardziej treściwymi składnikami. Zapiekanka z bakłażanami, mięsem mielonym i pomidorami to danie samodzielne, sycące i smaczne. Smaku dodaje również żółty ser zapieczony razem z sosem beszamelowym.


 

Składniki:


2 bakłażany,
pół kg mielonego mięsa wieprzowego,
4 dojrzałe pomidory,
łyżka koncentratu pomidorowego,
3 ząbki czosnku,
cebula,
15 dag żółtego sera,
łyżka masła,
łyżka mąki,
dwa żółtka,
szklanka mleka,
pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
łyżka porwanej natki pietruszki,
łyżka porwanej bazylii,
sól, 
pieprz,
olej do smażenia,
masło do wysmarowania formy.



Jak przyrządzić?


Bakłażanów nie obierać, odciąć jedynie końcówki i pokroić w plastry. 

Następnie posypać solą, przełożyć na sito i odstawić na około 20 minut. 

Po tym czasie przepłukać je zimną wodą. 

Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, osuszyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. 

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, dodać zmiażdżony czosnek i mięso mielone. 

Smażyć około 10 minut. 

Pomidory sparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. 

Dodać do mięsa razem z łyżką koncentratu pomidorowego. 

Smażyć następne 10 minut. 

Przyprawić solą i pieprzem. 

Ser zetrzeć na tarce. 

Formę posmarować masłem, na dno ułożyć warstwę bakłażanów, na nie warstwę mięsa. 

Mięso posypać natką pietruszki, bazylią i startym żółtym serem. 

Ponownie bakłażany, mięso, natka i bazylia oraz ser. 

Na wierzchu zapiekanki ułożyć bakłażany. 

Na patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać mąkę, chwilę smażyć ciągle mieszając. 

Dodawać partiami mleko, żółtka i mieszać. 

Gdy sos będzie dostatecznie gęsty, przyprawić go gałką muszkatołową, solą i pieprzem. 

Sosem polać zapiekankę, na wierzchu posypać serem. 

Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40 minut. 

 

 



Podziel się
oceń
0
0

komentarze (14) | dodaj komentarz

Tarta czekoladowa

 

 

 Przepis na tartę czekoladową zapraszam już na nowym blogu

  http://ahhmniam.blogspot.com/

 


 


Podziel się
oceń
3
0

komentarze (15) | dodaj komentarz

Sernik cappuccino z carmelem

 

Jedwabiście gładki sernik w parze z wielkim smakiem kawy


  •  
  • Spód:
  • 1,5 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 4 łyżki kakao lub tabliczka gorzkiej czekolady (ja ją dodałam)
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki roztopionej 

 

  • Masa serowa:
  • 800 g serka kremowego lub twarogu śmietankowego
  • 4 jajka
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • szczypta cynamonu

 

Jak zrobić?

Spód:
Orzechy, cukier i   Kasia wraz z kakao lub czekoladą wymieszać. Wcisnąć w tortownicę uszczelnioną dokładnie folią aluminiową ( u mnie 24 cm). Piec przez 10 minut w temp.peraturze 170°C.

Masa serowa:
Ser twarogowy zmiksować z cukrem i mąką. Dodawać pojedynczo jajka, miksując po każdym dodaniu. Wmieszać kwaśną śmietanę. Granulki kawy i cynamon rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić. Ostudzoną kawę dodawać powoli do masy serowej, miksując. Wylać na podpieczony wcześniej spód z orzechów.
Piekarnik nagrzać do 230ºC, włożyć sernik (można przykryć od góry folią aluminiową), piec przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temp.peraturę do 130ºC i piec jeszcze godzinę czasu.
Po tym czasie możemy sprawdzić czy sernik jest już gotowy sprawdzając czy ma ścięty środek (robimy to ręką nie patyczkiem).
Po upieczeniu ostudzić, najlepszy jest po całonocnym leżakowaniu w lodówce.

Można podać z kleksem bitej śmietany i carmelu mniam:)

Smacznego

http://s3.amazonaws.com/gmi-digital-library/ffc9abfc-f775-468e-8f5a-97d29c96d759.jpg


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (21) | dodaj komentarz

Sałatka z kurczaka

 

 

 

Składniki:

Pierś z kurczaka, czerwony winogron, solone orzeszki nerkowce, jabłko, drobno posienkana czerowna cebula, posiekany koperek

 

Łączymy wszystkie składniki dodajemy majonez sól i pieprz oraz 1 łyżkę soku z limonki 

Podawać z grzankami:)




Podziel się
oceń
2
0

komentarze (18) | dodaj komentarz

wtorek, 27 września 2016

Licznik odwiedzin:  166 787  

 

 

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Statystyki

Odwiedziny: 166787

Lubię to