Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 260 178 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Feta grillowana w bakłażanie

Skocz do komentarzy
Ostry smak fety, wzmocniony dymem z grilla, i łagodność bakłażana to udane połączenie. Taka przekąska nie tylko smakuje wyjątkowo, ale także elegancko wygląda. Ozdoba stołu i przyjęcia. Zarówno biesiady grillowej, jak i wykwintnego obiadu. Można przygotować ją także w piekarniku.
 

 
   
 
  
Składniki:


2 długie bakłażany,
25 dag sera feta,
4 łyżki oliwy,
1 łyżeczka octu balsamicznego,
szczypiorek,
1 łyżeczka ziół prowansalskich,
sól i pieprz.



Jak przyrządzić?


Bakłażany szorujemy pod wodą i kroimy wzdłuż w cienkie paski. 

W garnku gotujemy wodę z ¼ łyżeczki soli. 

Wkładamy do wrzątku plastry bakłażana i gotujemy 2 minuty. 

Wyjmujemy miękkie plastry i dokładnie osączamy.

Fetę kroimy w duże kawałki. 

Każdy z nich zawijamy plastrem bakłażana, związujemy szczypiorkiem i ewentualnie spinamy wykałaczkami.

Oliwę mieszamy z octem i ziołami prowansalskimi.

Sos doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i smarujemy nim owinięte bakłażany. 

Kładziemy je na rozgrzanym grillu na 5-7 minut. 



Jak podawać?


Podajemy z pieczywem. 

 

Podziel się
oceń
1
0


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

poniedziałek, 24 lipca 2017

Licznik odwiedzin:  180 495  

 

 

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Statystyki

Odwiedziny: 180495

Lubię to