Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 260 178 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Dietetyczne ciasteczka

 

Składniki:

1 kostka margaryny

1/2  szklanki cukru 

2 jajka

1 szklanka mąki

1/2 szklanki kakao

1 łyżeczka sody

1/4 łyżeczki soli

Różnego rodzaju zboża otręby można dodać musli 

 

 

Przygotowanie:

 

W dużej misce ucieramy masło jajka i cukier. A w małej misce mieszamy mąkę kakao sode i sól. Łaczymy wszystkie składniki ze sobą dodajemy otręby i wszystkie rodzaje bardzo zdrowych zbóż i musli.

 

Pieczemy 9 minut w temperaturze 200 stopni.

 


Podziel się
oceń
0
4

komentarze (6) | dodaj komentarz

Szybka sałatka z makaronem

 

 

 

Składniki:

  • makaron świderki
  • sałate lodową lub masłową
  • ser salami
  • pomidory
  • szynka konserwowa
  • oliwki  

 

 

Szynkę konserwową kroimy w kosteczkę tak samo jak ser salami. 

Makaron gotowany łaczymy z wszystkimi wymienionymi składnikami. Dodajemy do tego sos włoski ( kupiony w almie) przyprawy do sałatek równego rodzaju sól pieprz i gotowe.

Podajemy z grzankami lub bez kto co lubi:)

 




Podziel się
oceń
0
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

Deser dla dorosłych

 

Cztery  składniki i 5 minut to wszystko czego potrzebujesz by przygotować coś fajnego i przepysznego dla swoich znajomych.

W sam raz na upały.

 

 

Potrzebujemy:

  • Lody waniliowe
  • Piwo
  • syrop o smaku czekoladowym
  • bitą śmietane 


 

Przygotowujemy 4 salaterki lub wiecej zależności na  ile osób  chcemy to przygotować dajemy mała gałką lody najlepiej po jednej lub dwie. Powoli lejemy piwo po 1 łyżce na każdą salaterkę. 

Następnie bita śmietane i syrop czekoladowy.

Wszystko chłodzimy w lodówce aż do podania

Nic trudnego 

Smacznego :)



 

 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (7) | dodaj komentarz

Lemoniada zrób ją sama

 

 

3 duże arbuzy (bez skórki), pestek i pokrojone na kawałki

3 lub 4 średnie cytryny
2 średnie limonki
4 szklanki zimnej wody
1 szklanka cukru
 

W blender miksować arbuza na średnich obrotach ok. 45 sekund lub aż będzie gładkie. Przecedzić przez drobne sitko 

 sok z cytryny i limonki, dodać do arbuza. Wymieszać z zimną wodą i cukrem. Przechowywać w lodówce 1 godzinę.

Wymieszać przed podaniem. Podawać z lodem. Udekorować plasterkiem arbuza.

 

 


 

 

6 szklanek zimnej wody

2 szklanki soku z cytryny (8 do 10 Cytryn)
1 Szklanka cukru
Kostki lodu
Plasterkiem cytryny, w razie potrzeby

 Mixować wodę, sok z cytryny i cukier w dużych dzbanie aż cukier się rozpuści. Przechowywać w lodówce około 3 godzin lub do czasu schłodzone w razie potrzeby. Podawać lemoniadę z lodem.

Podajesz każdej porcji z plasterkiem cytryny i wiśni

 

 



 


 

3 szklanki wody 

2 łyżki świeżych borówek

1 łyżka soku z cytryny
2 świeże listki mięty
Kostki lodu
2 gin Łyżki

Wszystko łaczymy po pewnym czasie fajnie nam borówki opadną na dno. Przystrajamy cytrynką





Podziel się
oceń
2
0

komentarze (7) | dodaj komentarz

Tarta bananowa

 

 

Bardzo lubię niskie, kruche ciasta z owocami. Tarta z bananami smakuje wybornie, kruchy i maślany spód z delikatnym smakiem bananów doskonale komponuje się z sosem czekoladowym.

 

 

   Składniki

  • 2 duże banany
  • 1,5 szklanki mąki
  • 200 g zimnego masła
  • 3 łyżki zimnego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki wody
  • 50 g gorzkiej czekolady


 

Wykonanie

Mąkę przesiewamy i mieszamy wraz z cukrem (3 łyżki). Masło kroimy w kostkę i dodajemy do mąki. Zagniatamy, dodajemy mleko i formujemy kulę. Zagniatanie powinno odbywać się bardzo szybko, aby masło pod wpływem ciepła nie roztopiło się. Ciasto wstawiamy do lodówki na 30 minut. Banany obieramy i kroimy w małe kawałki. Polewamy sokiem z cytryny i dodajemy 2 łyżki brązowego cukru. Do bananów wlewamy 4 łyżki wody i wszystko razem gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. Odstawiamy do ostygnięcia.

Formę do tarty (o średnicy ok. 23 cm) smarujemy masłem, wykładamy rozwałkowanym na cienko ciastem i nakłuwamy widelcem. Na wierzch ciasta kładziemy papier do pieczenia i wsypujemy. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut do 200ºC. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180ºC, usuwamy papier  i wykładamy masę bananową. Pieczemy 15-20 minut. Podajemy z roztopioną czekoladą.

Dajemy surowe banany i truskawki lub tak jak ja na zdjęciu wiśnie w syropie - to jest tylko dekoracja 

Smacznego :)



Podziel się
oceń
1
0

komentarze (13) | dodaj komentarz

Naleśnik Jogurtowo owocowy

 

 

Mmm, naleśniki! Obudźić się i mieć ochotę na pyszne naleśniki

 


 

Składniki

 

2 szklanki mąki
1 / 2 szklanka mleka
1 łyżka cukru
2 jajka
1 cukier waniliowy
  Świeże owoce i jogurt dodatkowy, w razie potrzeby

 

Gotować, aż krawędzie są suche. Piec na złoty kolor. Podawać polane owocami i jogurtem z serekiem mascarpone. 



Podziel się
oceń
1
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Koktajl bananowo-limonkowy

 

Składniki:


  • dojrzały banan, w plasterkach 
  • 1 / 2 szklanki mleka 
  • 1 łyżka soku z limonki 
  • 1 szklanki mrożonego jogurtu waniliowego

 

Przygotowanie:


Umieść wszystkie składniki z wyjątkiem mrożonego jogurtu w blenderze.

  Mieszanka na wysokich obrotach, aż będzie gładkie.

Dodaj mrożone jogurty waniliowy i z miksuj na gładką masę:)

Pycha:) 

 

 


Podziel się
oceń
2
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Weekendowa jajecznica

Jajecznica, tylko o poranku ( w innych porach dnia ma zupełnie inny, ciężki smak) smakuje niczym boski posiłek, który przypadkowo znalazł się na naszym stole. Prosta domowa jajecznica chyba każdy umie ją przygotować. Z różnymi dodatkami typu kiełbasa boczek smakuje jeszcze lepiej:)

 


Składniki: przygotuj 2 jajka, sól i pieprz, kawałek boczku, szynki lub jakiegoś mięska, łyżka masła



Przygotowanie: rozgrzej patelnię na małym ogniu i powoli rozprowadź łyżkę masła aby roztopiła się. Pokroj w małe kwadraciki boczek lub szynkę (lub cokolwiek mięsnego co sobie wcześniej przygotowałeś) i wrzuć je na patelnie. Rozbij jajka i wbij je na patelnię. Lekko posól i wymieszaj aż do ścięcia się jajek, czyli żeby rozbite jajka dostały wyglądu jajecznicy. Należy pamiętać żeby zbyt długo nie mieszać, gdyż jajka ścinają się stosunkowo szybko. Następnie nałożyć na talerz i lekko popieprzyć. Początkujący po paru razach powinni dojść do wprawy. Nie ma to jak domowa jajeczniczka na śniadanie :)

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Wygraj kostium kąpielowy

 

Dziewczyny polecam wam konkurs wygraj kostium kąpielowy w sam raz na lato 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Sałatka w trzech kolorach

 

Moja pierwsza sałatka warzywna na blogu. Wczoraj zerwałam pierwsze w tym roku ogórki nareszcie nadszedł czas świeżych, soczystych ogórków i warzyw. Kuszą kolorami i sprawiają, że latem chętniej i częściej jadamy sałatki czy surówki. Zestawianie ze sobą różnorodnych składników może sprawić przyjemność, szczególnie jeśli postawimy na kolory. Skomponowanie sałatki w trzech kolorach: czerwonym, żółtym i zielonym daje najwięcej możliwości. Zachęcam do tego zestawu, efekt bardzo smaczny.

 

Składniki:


4 pomidory,
2 świeże ogórki,
1 pęczek dymki z dużymi cebulkami,
1 pęczek koperku,
1 puszka kukurydzy.

Sos:

4 łyżki octu jabłkowego,
½ łyżeczki miodu,
¼ szklanki oliwy,
1 łyżeczka musztardy,
pieprz i sól.



Jak przyrządzić?


Warzywa myjemy. 

Pomidory kroimy w ósemki. 

Ogórek, cebulkę w plastry. 

Szczypior siekamy, koper rwiemy na drobne gałązki. 

W salaterce układamy warzywa. 

Posypujemy kukurydzą. 

Do słoiczka wlewamy składniki sosu. 

Zakręcamy i gwałtownie potrząsamy, by sos dobrze się wymieszał. 

Polewamy nim warzywa. 

Mieszamy całość dopiero tuż przed podaniem.

 

 

Jak podawać?


Podajemy z pieczywem lub jako dodatek do obiadu.


fot. Zuza


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

Owocowy koktajl z kefiru

Składniki :

  • Kefir 3 sztuki
  • truskawki
  • jagody
  • maliny

Przygotowanie:

Mleczne koktajle z owocami są powszechnie znane i lubiane, ja proponuję jednak nieco inny - koktajl na bazie kefiru.
Jest mniej kaloryczny niż te z mlekiem czy śmietaną, znakomicie gasi pragnienie, jest orzeźwiający i jednocześnie bardzo sycący. Dowolność i różnorodność dodatków sprawia że za każdym razem możemy cieszyć się innym smakiem.
Ja najbardziej lubię z malinami, jagodami (lub borówką amerykańską) i truskawkami.
Owoce zmiksować – nie musi to być jednolita masa – dodać słodzik, miód lub cukier, wlać kefir i wymieszać. Podawać mocno schłodzony.

Przepis banalny i dziecinnie łatwy...smacznego :)



Podziel się
oceń
0
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

Sernik na zimno z wiśniami

 

Wczoraj już zerwałam pierwsze dojrzałe wiśnie postanowiłam że zrobię z nich sprawdzony przepis Sernik na zimno z wiśniami. W tym serniku  można wykorzystać do niego owoce, które najbardziej lubimy nie tylko, latem świeże a zimą mrożone lub z puszki. 

Do tego sernika użyłam kremowego sera twarogowego. Sernik jest delikatny, lekki, puszysty i orzeźwiający. Słodki, zwarty ser dobrze komponuje się z lekko kwaskowatymi wiśniami i aromatyczną galaretką.

 

  

 

Składniki:


1 kg kremowego serka twarogowego,
3 żółtka,
¾ szklanki cukru,
pół kostki masła,
3 łyżeczki żelatyny, 
40 dag wiśni w syropie,
galaretka wiśniowa,
paczka biszkoptów.



Jak przyrządzić?


Ser zmiksować z żółtkami, cukrem, masłem na gładką masę. 

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i dodać do sera. 

Dokładnie wymieszać. 

Na dnie tortownicy ułożyć biszkopty, skropić je syropem wiśniowym. 

Na biszkopty wyłożyć ser i wstawić do lodówki do zastygnięcia. 

Galaretkę przygotować wg przepisu. 

Na ser wyłożyć odsączone z syropu wiśnie i polać je lekko tężejącą galaretką. 

Całość wstawić do lodówki na godzinę. 


 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

Kieszonki z pieczarkami

 

Sezon grilowania pewnie w pełni. Jeśli tradycyjna kiełbasa z grila się już znudziła a chcecie urozmaicić przyjęcie i zrównoważyć tłuste menu? Czymś zaskoczyć gości? Jedną z możliwości jest wykorzystanie piersi z kurczaka. Aby nie wyszły zbyt suche i bez charakteru, dodajmy pieczarki i sporo rozmarynu. Najlepiej świeżego. Grill to niekoniecznie kolejne tysiące kalorii, to okazja do przygotowania dań smacznych i lekkich.

 

 

Składniki:
4 pojedyncze piersi z kurczaka,
4 duże pieczarki,
sok z cytryny,
filiżanka świeżego rozmarynu lub łyżka suszonego,
sól,
pieprz,
olej. 

 

Jak przyrządzić?

 
Umyte i osuszone piersi z kurczaka naciąć wzdłuż, tworząc kieszenie. Natrzeć solą, pieprzem i rozmarynem.

Pieczarki umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, lekko oprószyć solą i pieprzem.

Włożyć grzyby do mięsa i zawinąć w nasmarowaną olejem folię aluminiową. Grillować 30 minut.

Do dania warto przygotować sosy, które urozmaicą smak potrawy. 

Jak podawać?


Podawać z pieczonymi ziemniakami. 



Podziel się
oceń
1
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Rogaliki z pastą z tuńczyka

 

Kanapki jadamy częściej niż jakiekolwiek inne dania. Mamy swoje przyzwyczajenia, najczęściej trzymamy w lodówce kilka, stale tych samych produktów, które po prostu wrzucamy na kromkę chleba. Nuda. Skoro jednak jesteśmy od kanapek uzależnieni, spróbujmy je potraktować jak wyzwanie i kombinujmy! Przedstawiamy pomysł na eleganckie śniadanie przygotowane na bazie francuskich rogalików i tuńczyka z puszki.


 

Składniki:

4 rogaliki (najlepiej croissant),
1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
1 cebula,
2 łodygi selera naciowego,
½ szklanki majonezu,
1 łyżka musztardy,
10 dag sera ostrego w smaku (np. Tylżyckego).

 

Jak przyrządzić?


Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. 

Tuńczyka odsączamy z sosu i przekładamy do miseczki. 

Rozdrabniamy widelcem. 
Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę, łodygę selera w wąskie paski i dodajemy je wraz z majonezem i musztardą do ryby. 

Mieszamy, nie miksujemy. 

Ser trzemy na drobnej tarce i odkładamy na bok. 

Delikatnie przecinamy rogaliki na połówki, wypełniamy pastą i posypujemy startym serem. 

Wkładamy do piekarnika rozłożone rogaliki na 3 minuty. 

Po wyjęciu składamy i podajemy od razu.

fot. Zuzanna Gałuszka


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

Czekoladowy koktajl z rumem

 

Nic nie przebije słynnego drinku Cuba Libre, czyli po prostu rumu z colą, ale w gorące, letnie popołudnie najlepszy będzie czekoladowy koktajl z rumem. Typowo wakacyjny drink, którego bazą są lody i rum. Dla dzieci lody czekoladowe, dla dorosłych rumowy deser. Uwaga - jeśli pozwolimy sobie na użycie większej ilości rumu, lody zniwelują alkoholowy smak, ale zanim się obejrzymy, poziom alkoholu we krwi znacznie wzrośnie.





 

 

 

 

 

Składniki:


25 dag lodów czekoladowych,
3 łyżeczki kakao,
1 szklanka mleka,
½ łyżeczki cynamonu,
½ opakowania cukru waniliowego,
6 łyżek rumu.

Do przybrania: świeże owoce i listki mięty lub melisy.



 

 

Jak przyrządzić


Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. 

Przelewamy do pucharków lub szklanek. 

Ozdabiamy listkiem mięty lub melisy.



 

 

Jak podawać


Podajemy od razu. 

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Korzystaj

 

Blogowicze

Polecam wam wszystkim serwis Fast Deal - grupowe zakupy. To serwis, który umożliwia swoim użytkownikom zakup voucherów na wiele usług w atrakcyjnych cenach. Codziennie publikowane są różne oferty min ośrodków wypoczynkowych, salonów kosmetycznych i restauracji z dużymi rabatami. Każdy z pewnością znajdzie tam coś dla siebie.Wystarczy zostawić swojego emaila i wybrać miasto najbliższe. 

Polecam bo korzystałam już z niektórych usług na prawdę po bardzo tanich cenach.



//


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Tiramisu po polsku



 

 

Składniki:


2 opakowania podłużnych biszkoptów,
2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
50 ml likieru migdałowego amaretto (może być rum, koniak),
3 łyżki ciemnego kakao,
2 serki homogenizowane o smaku waniliowym,
250 ml mleka,
1 opakowanie kremu śmietankowego lub waniliowego do ciast.



Jak przyrządzić?


Kawę zaparzamy w dwóch szklankach wody i przelewamy do miseczki. 

Dodajemy do niej 50 ml likieru migdałowego. 

Czekamy aż lekko przestygnie. 

Krem śmietankowy robimy wg przepisu na opakowaniu, ale dodajemy mniej mleka.

Jeżeli w przepisie jest 300 ml – używamy 250 ml.

Do zrobionego kremu dodajemy 2 serki homogenizowane i jeszcze chwilę miksujemy.

Kremu nie łączymy z masłem, bo straci swoją lekkość i delikatność. 

Następnie po jednym biszkopcie zanurzamy w na parze kawy i szybko wyjmujemy, żeby ciastko się nie rozpadło. 

Układamy jeden przy drugim, aż przykryją dno naczynia lub formy. 

Na ciastka wykładamy połowę kremu i oprószamy za pomocą sitka połową kakao.

Układamy drugą warstwę nasączonych ciastek i przykrywamy resztą kremu.

Deser wstawiamy na dwie godziny do lodówki.



Jak podawać?


Przed podaniem posypujemy resztą kakao. 

Można udekorować truskawkami.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Muszelki babci Haliny



 

 

 

Składniki:

½ opakowania makaronu - dużych muszli,
½ marchewki,
mały kawałek pietruszki,
plasterek selera,
30 dag mielonego mięsa wołowego,
½ szklanki śmietany,
1/3 szklanki tartego żółtego sera,
1 puszka pomidorów bez skóry,
1 pudełko przecieru pomidorowego,
1 łyżka soku z cytryny,
2 łyżki oleju,
kilka gałązek zielonej pietruszki,
sól i pieprz.



 

Jak przyrządzić?


Warzywa myjemy, obieramy i trzemy na drobnej tarce. 

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim mielone mięso wołowe. 

Podczas smażenia dodajemy sok z cytryny. 

Kiedy z patelni wyparuje większość soku z mięsa, dodajemy warzywa. 

Smażymy je, cały czas mieszając, ok. 5 minut. 

Do masy dodajemy pomidory z puszki i przecier. 

Całość dusimy pół godziny, co jakiś czas mieszając. 

Nie przykrywamy. 

Pod koniec duszenia doprawiamy solą i pieprzem. 

Muszelki gotujemy według przepisu z opakowania, pilnując, by się nie rozgotowały i mieszając, by każda muszla pływała we wrzątku osobno. 

Po ugotowaniu muszle napełniamy sosem i układamy w naczyniu żaroodpornym. 

Ser trzemy na drobnej tarce i mieszamy go ze śmietaną. 

Polewamy tym muszle z farszem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 10-15 minut. 



 

Jak podawać?


Podajemy danie od razu po wyjęciu z piekarnika, posypane posiekaną natką pietruszką.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Do wygrania zakupy ze stylistą w stolicy mody!

 

Wybierasz: Paryż, Mediolan czy Nowy Jork?

 

 Do wygrania zakupy ze stylistą w stolicy mody! 

 

 

 

Do wygrania nie lada gratka dla fanek podróży i zakupów  - shopping z profesjonalnym stylistą w wybranej przez Zwyciężczynię stolicy mody.

Co trzeba zrobić?

Zasady są bardzo proste. 

Wybrać miasto: Paryż, Mediolan, Nowy Jork, Londyn lub Warszawę. 

Następnie wpisujemy swoje dane i czekamy już tylko na wieści o wygranej.

 

 

 

 

 

 

 

KLIKNIJ TUTAJ, ABY WZIĄĆ UDZIAŁ.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Wściekły aligator

 

Wściekłego psa nie trzeba nikomu zachwalać. Wódka, sok malinowy oraz kilka kropel tabasco i już. Wściekły aligator to równie skuteczna broń. Oj, dużo można wypić. Nie czuje się mocy alkoholu i na tym polega jego wartość. Nie trzeba popijać. Zamiast tabasco mamy tu do czynienia z sosem z Luizjany, stąd aligator (Luizjana słynie z tych miłych zwierzątek). Zamiast soku malinowego grenadyna, skuteczniej tłumiąca smak nawet niespecjalnie gatunkowej wódki. Dla prawdziwych twardzieli rada: zamień wódkę na spirytus.

 

Składniki:


20 ml wódki,
7 ml grenadyny,
3 krople Louisiana Gold Pepper Sauce.



Jak przyrządzić?


Do kieliszka wlewamy wódkę, następnie grenadynę delikatnie po ściance, by się płyny nie wymieszały. 

Na koniec wkraplamy Louisiana Gold Pepper Sauce. 

Drink nadaje się do wypicia na raz, bez popitki.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

poniedziałek, 24 lipca 2017

Licznik odwiedzin:  180 508  

 

 

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Statystyki

Odwiedziny: 180508

Lubię to