Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 260 178 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Deser dla dorosłych

 

Cztery  składniki i 5 minut to wszystko czego potrzebujesz by przygotować coś fajnego i przepysznego dla swoich znajomych.

W sam raz na upały.

 

 

Potrzebujemy:

  • Lody waniliowe
  • Piwo
  • syrop o smaku czekoladowym
  • bitą śmietane 


 

Przygotowujemy 4 salaterki lub wiecej zależności na  ile osób  chcemy to przygotować dajemy mała gałką lody najlepiej po jednej lub dwie. Powoli lejemy piwo po 1 łyżce na każdą salaterkę. 

Następnie bita śmietane i syrop czekoladowy.

Wszystko chłodzimy w lodówce aż do podania

Nic trudnego 

Smacznego :)



 

 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (7) | dodaj komentarz

Koktajl bananowo-limonkowy

 

Składniki:


  • dojrzały banan, w plasterkach 
  • 1 / 2 szklanki mleka 
  • 1 łyżka soku z limonki 
  • 1 szklanki mrożonego jogurtu waniliowego

 

Przygotowanie:


Umieść wszystkie składniki z wyjątkiem mrożonego jogurtu w blenderze.

  Mieszanka na wysokich obrotach, aż będzie gładkie.

Dodaj mrożone jogurty waniliowy i z miksuj na gładką masę:)

Pycha:) 

 

 


Podziel się
oceń
2
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Owocowy koktajl z kefiru

Składniki :

  • Kefir 3 sztuki
  • truskawki
  • jagody
  • maliny

Przygotowanie:

Mleczne koktajle z owocami są powszechnie znane i lubiane, ja proponuję jednak nieco inny - koktajl na bazie kefiru.
Jest mniej kaloryczny niż te z mlekiem czy śmietaną, znakomicie gasi pragnienie, jest orzeźwiający i jednocześnie bardzo sycący. Dowolność i różnorodność dodatków sprawia że za każdym razem możemy cieszyć się innym smakiem.
Ja najbardziej lubię z malinami, jagodami (lub borówką amerykańską) i truskawkami.
Owoce zmiksować – nie musi to być jednolita masa – dodać słodzik, miód lub cukier, wlać kefir i wymieszać. Podawać mocno schłodzony.

Przepis banalny i dziecinnie łatwy...smacznego :)



Podziel się
oceń
0
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

Czekoladowy koktajl z rumem

 

Nic nie przebije słynnego drinku Cuba Libre, czyli po prostu rumu z colą, ale w gorące, letnie popołudnie najlepszy będzie czekoladowy koktajl z rumem. Typowo wakacyjny drink, którego bazą są lody i rum. Dla dzieci lody czekoladowe, dla dorosłych rumowy deser. Uwaga - jeśli pozwolimy sobie na użycie większej ilości rumu, lody zniwelują alkoholowy smak, ale zanim się obejrzymy, poziom alkoholu we krwi znacznie wzrośnie.





 

 

 

 

 

Składniki:


25 dag lodów czekoladowych,
3 łyżeczki kakao,
1 szklanka mleka,
½ łyżeczki cynamonu,
½ opakowania cukru waniliowego,
6 łyżek rumu.

Do przybrania: świeże owoce i listki mięty lub melisy.



 

 

Jak przyrządzić


Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. 

Przelewamy do pucharków lub szklanek. 

Ozdabiamy listkiem mięty lub melisy.



 

 

Jak podawać


Podajemy od razu. 

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Tiramisu po polsku



 

 

Składniki:


2 opakowania podłużnych biszkoptów,
2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
50 ml likieru migdałowego amaretto (może być rum, koniak),
3 łyżki ciemnego kakao,
2 serki homogenizowane o smaku waniliowym,
250 ml mleka,
1 opakowanie kremu śmietankowego lub waniliowego do ciast.



Jak przyrządzić?


Kawę zaparzamy w dwóch szklankach wody i przelewamy do miseczki. 

Dodajemy do niej 50 ml likieru migdałowego. 

Czekamy aż lekko przestygnie. 

Krem śmietankowy robimy wg przepisu na opakowaniu, ale dodajemy mniej mleka.

Jeżeli w przepisie jest 300 ml – używamy 250 ml.

Do zrobionego kremu dodajemy 2 serki homogenizowane i jeszcze chwilę miksujemy.

Kremu nie łączymy z masłem, bo straci swoją lekkość i delikatność. 

Następnie po jednym biszkopcie zanurzamy w na parze kawy i szybko wyjmujemy, żeby ciastko się nie rozpadło. 

Układamy jeden przy drugim, aż przykryją dno naczynia lub formy. 

Na ciastka wykładamy połowę kremu i oprószamy za pomocą sitka połową kakao.

Układamy drugą warstwę nasączonych ciastek i przykrywamy resztą kremu.

Deser wstawiamy na dwie godziny do lodówki.



Jak podawać?


Przed podaniem posypujemy resztą kakao. 

Można udekorować truskawkami.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Koktajl owocowy niezmiernie efektowny

 

 

Koktajl truskawkowy ma to do siebie, iż jest niesamowicie naładowany, tak bardzo potrzebnymi nam, witaminami. Jego dodatkowym plusem jest to, że bez problemu i za niewielkie pieniądze, możemy przyrządzić go w zaciszu własnego domu. A także to, że ma on stosunkowo niewiele kalorii, co bardzo ważne jest, kiedy chcemy zrzucić kilka zbędnych kilogramów, które nie wiadomo jak zgromadziliśmy.


 

Składniki:

1/2 kg truskawek,
5 łyżek cukru pudru,
1/3 szklanki soku pomarańczowego,
1/3 banana.

Na szaszłyki:
1 nektarynka,
2/3 banana,
kilka ładnych truskawek,
szpadki do koktajli lub patyczki do szaszłyków.

Wykonanie
:


Truskawki, cukier i banana wrzucamy do blendera. Dodajemy sok pomarańczowy i miksujemy, aż do uzyskania gęstego, jednolitego koktajlu.

Nektarynkę kroimy na ósemki, banana na 2 cm talarki, a truskawki na połówki. Naprzemiennie nadziewamy na patyczek, tak aby zapełnić go w 2/3 długości.

Gotowy koktajl nalewamy do wysokich, smukłych szklanek. Umieszczamy w nich owocowy szaszłyk (ma być zanurzony wolną częścią) i podajemy na stół.



Podziel się
oceń
1
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Tarta z truskawkami

 

Tarta z truskawkami z kremem mascarpone i mnóstwem truskawek w malinowym syropie z sherry. W wersji dla dzieci słodkie sherry można zastąpić np. sokiem z cytryny. Dokładny przepis na klasyczną tartę - słodkie ciasto kruche.- Przepis pochodzi z portalu kwestia smaku i jest pyszny smakuje całej rodzinie.


 

Składniki:
Kruchy spód:


200 g mąki
2 - 3 łyżki cukru pudru
100 g zimnego masła
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Krem mascarpone:

1/2 kg sera mascarpone, schłodzonego
5 łyżek cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%, bardzo zimnej

Truskawki z malinowym syropem sherry*:

1/2 kg truskawek
5 łyżek konfitury malinowej*
5 łyżek słodkiego sherry 


 

 

Przygotowanie:

  • Kruchy spód: Przesianą mąkę, cukier puder i pokrojone na kawałki masło włożyć do misy miksera i miksować mieszadłem aż z ciasta zrobią się okruszki (można też posiekać masło z mąką na stolnicy). Dodać jajko oraz wanilię i jeszcze chwilę miksować aż składniki zaczną się łączyć (ciasto można też zagnieść ręcznie). Ulepić kulę z ciasta, zawinąć w przeźroczystą folię i włożyć do lodówki na 1/2 godziny.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Rozwałkować ciasto na podsypanej mąką stolnicy na około 3 mm placek. Aby wałek nie przyklejał się do ciasta, można je przykryć przeźroczystą folią. Zawinąć ciasto na wałek i przenieść je do formy na tartę o średnicy 24 cm. Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Przyciąć wystające brzegi ciasta.
  • Spód tarty dokładnie podziurkować widelcem i wstawić ją do lodówki na 1/2 godziny. Tartę przykryć papierem do pieczenia i obciążyć **. Piec przez 15 minut. Zdjąć papier i pozostawiając część obciążenia, piec tartę przez kolejne 8 - 10 minut, aż się lekko zrumieni. Ostudzić w formie.
  • Krem mascarpone: Ser mascarpone wymieszać z cukrem i wanilią, a następnie z ubitą na bardzo sztywną pianę śmietanką kremową. Krem wyłożyć na spód tarty.
  • Przed samym podaniem na krem wyłożyć truskawki w syropie.
  • Truskawki z malinowym syropem sherry: truskawki opłukać i oderwać szypułki, przekroić na połówki. Konfiturę podgrzać, wymieszać z sherry, ostudzić i połączyć z truskawkami. Jeśli tartę będziemy przechowywać dłużej, najlepiej nie wykładać truskawek od razu, tylko zrobić to dopiero przed samym podaniem, np. już na talerzykach, na odkrojonych kawałkach ciasta. Zapobiegnie to namoczeniu kruchego spodu sokami.

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

Mrożona kawa z lodami


Mrożona kawa z lodami

Mrożona kawa z lodami

dla 1 osoby

  • 1 mała, pełna łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • ½ szklanki wody
  • ½ szklanki mleka (im bardziej tłuste, tym lepszy będzie smak)
  • 1 łyżka lodów waniliowych lub śmietankowych
  • bita śmietana (może być w sprayu)
  • gotowa polewa czekoladowa do dekoracji


Kawę zaparz, dolej mleko, po przestygnięciu wstaw do lodówki. Kiedy dobrze się schłodzi wlać do wysokiej szklanki (mniej więcej do ¾  wysokości) i dodać lody. Udekorować bitą śmietaną i czekoladową polewą. Pić przez słomkę. Smak można wzbogacić likierem kokosowym lub ajerkoniakiem.


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (5) | dodaj komentarz

Tarta owocowa

 

Ciasto: 

Kruchy spód: 

• 200 g mąki 
• 2 - 3 łyżki cukru pudru 
• 100 g zimnego masła 
• 1 jajko 

Wypełnienie tarty: 

• 1 budyń śmietankowy “Słodka chwila” 
• 1 galaretka owocowa 
• dowolne świeże owoce 


Wykonanie: 
Upiec kruchy spód jak w tym przepisie. Wyłożyć chłodny budyń, ułożyć świeże owoce, zalać tężejącą galaretką (ugotowaną w 2/3 ilości wody podanej w przepisie na opakowaniu). 




Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Jak zrobić semifreddo?

Semifreddo to rodzaj włoskiego deseru. Niezwykle delikatnego i… półzimnego. Semifreddo smakiem i konsystencją przypomina deser lodowy. Mimo lekkości konsystencji posiada znaczną wagę kaloryczną – jednak nikt o tym nie myśli rozkoszując się smakiem deseru.

Podstawa semifreddo

Dużą zaletą tego deseru jest szeroka gama możliwości jakie można wypróbowywać mieszając ze sobą różne smaki, a co za tym idzie jeden prosty sposób na deser można wykorzystać wielokrotnie w różnych odsłonach. Ale zacznijmy od początku – czego potrzebujesz by zrobić ten włoski smakołyk? Podstawowe składniki to: śmietana kremówka, jajka, cukier, woda. Bez względu na to jakie smaki będziesz chciała ze sobą połączyć musisz najpierw wykonać bazę deseru.

Z czego składa się każde semifreddo

Jedną część śmietany kremówki połącz z wybranym składnikiem, np. wanilią, migdałami, liśćmi mięty – by nadać śmietanie charakterystyczny aromat. Drugą część śmietany należy ubić. Ubij też żółtka, a z cukru i wody zrób gęsty syrop. Syrop należy uważnie wlać do żółtek i ubijać razem, aż masa ostygnie. Podziel ją na dwie części. Następnie jedną z nich trzeba połączyć z ubitą śmietaną. W zależności od upodobań możesz dodać do tej masy roztopioną czekoladę, rozdrobnione orzechy, rodzynki, kawę, itp. Drugą część masy połącz z ubitą śmietaną wzbogaconą na początku o aromatyczny składnik.

Co zrobić z masą

Pierwszą masę należy włożyć do formy: podłużnej lub tortownicy albo do małych foremek. Masę umieść w zamrażarce. Drugą masę wyłóż na pierwszą i całość wstaw do zamrażalki na około 2 godziny. Po tym czasie deser można podawać.

Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by podać go później, a nawet następnego dnia.

Jak podawać

Po wyjęciu z zamrażalnika zanurz formę lub formy na chwilę w gorącej wodzie i przełóż deser na talerz. Pokrój i podawaj w zależności od użytych składników z likierami: miętowym, kawowym lub adwokatem.


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (13) | dodaj komentarz

Lukier kawowo-czekoladowy

Czekolada - 4 tabliczki  
KawaPrzepisy z Kawa 
- 70 ml
Cukier - 60 g  
Masło - 10 g  

 

  1. Zagotowujemy cukier z kawą.

    Zagotowujemy cukier z kawą.

  2. Dodajemy startą czekoladę, cały czas mieszając. Masa nie powinna zawrzeć.
  3. W misce ucieramy masło, po czym dodajemy rozpuszczoną masę kawowo-czekoladową i dokładnie mieszamy.
  4. Lukier nakładamy na ciasta, gdy jest jeszcze ciepły.

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Żaba pyszny deser

SKŁADNIKI:

 

Przygotowanie:

Przepis jest banalny. Dzieci go uwielbiają, jak i dorosli, szczególnie do kawy ;)

Kupujemy gotowe paczki, ja wybrałam z marmolada. Przekrajamy na poł tak 3/4 paczka. Ubijamy SCHŁODZONĄ kremówke, dodajemy cukier waniliowy. Wykładamy środek pączka bita śmietaną, ja użyłam do tego urzadzenia do dekoracji, którym wicsnełam kremówkę. 

Czekolade mleczną roztapiam w mikrofalówce. 

Kroje kiwi na plasterki i brzoskwinie, dekoruje jak na zdjęciu. 
W moim wydaniu kiwi to oczka, a brzoskwinia to uśmiech. Wszystko to polewam czekoladą roztopioną.

Jest to szybki, efektowny deser. Uwielbiam go :)

Smacznego!


 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Mix Max, czyli wstrząśnięte-wymieszane

Pyszna kawa z Mix Maxu



 

deser do tego



 

i żyć nie umierać


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Śmieszne desery:)

 


Podziel się
oceń
8
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Owocowe ptasie mleczko

 

 

http://www.inspirander.pl/files/imagecache/inspirander-tresc-glowne/files/inspiracje/owocowe%20ptasie%20mleczko.jpg

 

Składniki

  • opakowanie galaretki o smaku kiwi lub wiśniowym
  • 0,5 l zsiadłego mleka lub kefiru
  • szklanka odsączonych z soku wiśni
  • duże kiwi
  • listki świeżej melisy do przybrania
  • szklanka ubitej śmietany kremowej

 

Wykonanie:

Galaretkę rozpuszczamy w połowie wody podanej w przepisie, dokładnie mieszamy, by całkowicie się rozpuściła, odstawiamy. Zsiadłe mleko lub kefir ubijamy mikserem, aż się spieni i, cały czas ubijając, wlewamy bardzo powoli jeszcze ciepłą galaretkę. Masa dwukrotnie powiększy objętość, będzie puszysta i lekka. Zaraz po przygotowaniu napełniamy masą przygotowane pucharki i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem przybieramy kopczykiem bitej śmietany, wiśniami, plasterkami kiwi i listkami melisy.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

Proste desery

 

Często się zdarza, że mamy ochotę na coś słodkiego, ale niekoniecznie mamy ochotę na pieczenie ciasta, batony ani na wypad do kawiarni. Możemy sobie przygotować sami szybkie i proste słodkie przekąski.

 

 

Budyń:

 
Jak zrobić budyń – każdy pewnie wie. Dla wielbicieli budyniu czekoladowego mam jednak wskazówkę – naprawdę pyszny budyń czekoladowy uzyskamy gotując budyń waniliowy lub śmietankowy i dodając do niego min. pół tabliczki mlecznej lub deserowej czekolady.




Chałka:

 
Chałka to bardzo wdzięczne pieczywo dla łasuchów – szybciutko można posmarować ją ulubionym dżemem, Nutellą, powidłami czy miodem i już gotowy podwieczorek! 




Mus owocowy:

 
Do wysokiego dzbanka wrzucamy obrane i pokrojone na kawałki owoce (polecam szczególnie kiwi, banany, ananasy, melony. Nie polecam cytrusów). Wszystko blendujemy aż uzyskamy konsystencję musu. Możemy dosłodzić miodem lub dodać kubeczek jogurtu.
Zblendowane owoce bez dodatków możemy zamrozić i otrzymamy niskokaloryczne lody sorbetowe.




Kasza manna:

 
Deser z kaszy manny możemy przygotować w 10 minut. Przełożoną do miseczek kaszkę posypujemy cukrem i cynamonem oraz polewamy roztopionym masłem.




Podziel się
oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Mix Max, czyli wstrząśnięte-wymieszane

 

Idealne wymieszanie składników często decyduje o sukcesie potrawy. W Mix Maxie poprzez wstrząsanie składników możemy przygotować koktajle, sosy, ciasta i to w niezwykle wygodny sposób.

Długi i wąski kształt Mix Maxa przypomina kształtem shakery, idealnie mieści się w dłoni oraz pasuje na drzwi lodówki kiedy trzeba przechować zawartość pojemnika w zimnie. Wiatraczek nakładany na pojemnik wymiesza wszelkie grudki ciasta, sosów. Do wymieszania gęstych składników na jednolitą konsystencję nakładamy wiatraczek wypukłą stroną skierowaną do dołu. Kiedy chcemy bardziej spienić koktajle, drinki nakładamy wiatraczek wypukułą stroną do góry. Dzięki zakręcanej pokrywce możemy mieszać w Mix Maxie także ciepłe produkty o temp.40st.C (pod wpływem ciśnienia pokrywa nie wyskoczy nam). Pomocne przy odmierzaniu składników są miary - paski na obwodzie pojemnika odpowiadają miarom 50ml i 100ml.


 

Mix Maxie można zrobić wyśmienitą kawę z pianką i nie trzeba mieć jakieś drogiego expresu do kawy lub iść ze znajomymi do kawiarni. 

 

Potrzebujemy:

 

Wtrząśniemy wszystkie składniki i cieszmy się smakiem pysznej kawy o każdej porze dnia

 

Koszt takiego produktu to ok 60zł firma .


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Jak zrobić kawę na zimno?

 

Najbardziej popularnym rodzajem jest standardowa kawa – waniliowa.


Składniki:
- czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki mleka (nie mniej niż 2% tłuszczu)
- 2 łyżeczki cukru lody waniliowe (oczywiście, mogą być inne, np. śmietankowe, czekoladowo-waniliowe lub o smaku toffi- wedle gustu)
- bita śmietana
- kakao
- kieliszek adwokata lub ajerkoniaku według uznania


Przygotowanie:
Zrób rozpuszczalną kawę (mocną, niedużo wody), poczekaj, aż ostygnie. Dodaj mleko, dosłódź do smaku i wstaw do lodówki. Kiedy napój wystarczająco się schłodzi, wlej go do wysokiej przezroczystej szklanki i dodaj ze 2-3 gałki ulubionych lodów. Później udekoruj syropem toffi, dodaj kieliszek adwokata lub ajerkoniaku. Udekoruj bitą śmietaną i posyp kakao.


Kolejny pomysł – ice coffee ananasowo – rumowa


Składniki
- kawa rozpuszczalna ( z mlekiem i cukrem według uznania)
- 50 ml soku ananasowego
- 20 ml rumu
- 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Czekamy, aż kawa ostygnie. Składniki mieszamy w shakerze z lodem do otrzymania jednolitej masy. Wszystko wlewamy do kieliszka od Martini. Przystroić możemy ananasami oraz bitą śmietaną.


Ice coffee miętowo – czekoladowa (na zimno)


Składniki:

- 1 porcja kawy rozpuszczalnej (oczywiście mleko minimum 2% i cukier według uznania)
- 20 ml syropu miętowo – czekoladowego (lub 10 ml miętowego i 10 ml czekoladowego)
- kilka kostek lodu
Przygotowanie:
Zaparzamy kawę, dodajemy mleko i cukier według uznania. Studzimy. Tak przygotowaną kawę mieszamy w shakerze z syropem miętowo – czekoladowym i kostkami lodu. Przygotowany napój podajemy w wysokiej szklance. Dekorujemy sosem czekoladowym, gałązką mięty i posypujemy czekoladą.

Smacznego!


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Mleczny koktajl z mango:)

 

Chciałam się z blogowiczami podzielić przepysznym przepisem na koktajl mleczny z mango. 

Naprawdę polecam na majówkę.

 

 

Składniki:
•    6 dojrzałych mango
•    200 ml mleka
•    1 łyżeczka cukru
•    pieprz


Sposób wykonania:

Awokado obrać po czym pokroić na mniejsze kawałki.
Następnie je zmiksować na gładką pastę, wówczas nie przerywając mieszania dodać jeszcze cukier oraz wlać mleko.
Koktajl doprawić do smaku pieprzem i przeląc do szklanek.

Spróbujcie niebo w gębie.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Puszysta Bomba

Puszysta Bomba
Składniki

żelatyna, 2 łyżki
gorąca kawa, 1/3 szklanki
gorzka czekolada, 1 tabliczka (10 dag)
cukier, 3/4 szklanki
sól, szczypta
krople miętowe, 1/2 łyżeczki
śmietanka kremówka, 2 szklanki
bita śmietana,
czekoladowe kwiatki do dekoracji,

Opis przygotowania
czas przygotowania: do 45 min.
1. Żelatynę zalej 4 łyżkami zimnej kawy. Odstaw, a kiedy spęcznieje połącz z gorącą kawą i mieszając rozpuść w niej żelatynę.
2. Czekoladę posiekaj. Rozpuść w gorącej kąpieli wodnej. Powoli dolewaj kawę z żelatyną. Dodaj szczyptę soli, cukier i krople miętowe. Mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Ochłodź. Następnie połącz z ubitą na sztywno śmietanką.
3. Całość wlej do posmarowanej tłuszczem miseczki o pojemności 8 szklanek. Wstaw do lodówki na 3 godziny. Gotowy deser wybij z formy na talerz. Udekoruj.



 


Podziel się
oceń
2
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

poniedziałek, 24 lipca 2017

Licznik odwiedzin:  180 487  

 

 

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Statystyki

Odwiedziny: 180487

Lubię to