Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 260 178 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Żurek na białej kiełbasie:)

 

http://static.ilewazy.pl/wp-content/uploads/zurek1-talerz-380g.jpg

 

Składniki:
1,5 l wywaru z mięsa i warzyw
1 l żuru (zakwasu z żytniej mąki)
50 dag surowej białej kiełbasy
4 jajka na twardo
1/2 szklanki gęstej śmietany
1 łyżka startego chrzanu
1 cebula
5 ząbków czosnku
3 liście laurowe
1,5 łyżki majeranku
10 ziarenek czarnego pieprzu
sól i pieprz mielony do smaku

2 marchewki

 Sposób przyrządzenia:
Cebulę podpiec na patelni bez tłuszczu.. Kiełbasę zalać gorącym wywarem, dodać cebulę, marchewkę,  liść laurowy i ziarna pieprzu. Gotować 30 min. Wyjąć cebulę, wlać zakwas i gotować na wolnym ogniu przez 20 min. Wyjąć kiełbasę, zupę przecedzić. Dodać chrzan i przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę i majeranek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Kiełbasę pokroić w półplasterki. Dodać da żurku. Zagotować. Podawać z połówkami jajek licząc po jednej na porcję.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Chłodnik litewski

 

Chłodnik litewski to bodaj najsmaczniejsza letnia zupa. Uwielbiamy ją prawie wszyscy. Wypróbuj mój przepis i delektuj się jej smakiem przez całe nadchodzące lato.

http://www.inspirander.pl/files/imagecache/inspirander-tresc-glowne/files/gotowanie/chlodnik_.jpg

 

Składniki: 
Na dwa litry wody potrzebujesz:
  • 1/2 kg buraczków (najlepiej z botwinką),
  • 1/2 kg świeżych ogórków,
  • szczypiorek, koperek,
  • duże opakowanie kwaśnej śmietany,
  • duże opakowanie kefiru,
  • ząbek czosnku,
  • cukier, sól, sok z cytryny do smaku,
  • ugotowane na twardo jajka (połówka na porcję).

 

Wykonanie:

1. W garnku zagotuj wodę i odstaw do przestygnięcia.

2. Ugotuj buraczki wraz z botwinką. Gdy będą gotowe, obierz je i utrzyj na tarce (duże oczka), a łodygi pokrój.

3. Pokrój ogórki na połówki lub ćwiartki.

4.Posiekaj zieleninę. 

5. Do ostudzonej wody wlej kefir, śmietanę, przypraw do smaku solą, odrobiną cukru, sokiem z półówki cytryny i wymieszaj. Następnie dodaj do niej pokrojone warzywa. Dodaj posiekany czosnek.

6. Gotową zupę odstaw na godzinę do lodówki.

Podawaj z połówką jajka.



Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Kapuśniak

 

aromatyczny kapusniak Aromatyczny kapuśniak

Składniki:

  • wieprzowina 40 dag karkówki
  • cebula 1 szt
  • olej 2 łyżka
  • sól, pieprz
  • papryka ostra
  • koncentrat pomidorowy 1 łyżka
  • rosół instant 1/2 litr
  • sok jabłkowy 1/4 litr
  • kapusta kwaszona 80 dag
  • liść laurowy
  • jagoda jałowca 8 szt
  • ziemniak 50 dag
  • kiełbasa czosnkowa 15 dag
  • kwaśna śmietana do dekoracji

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać, drobniutko posiekać. Mocno rozgrzać olej w rondlu, smażyć na nim kawałki mięsa kilka minut na średnim ogniu (mieszać). Przyprawić na pikantnie solą i ostrą papryką. Dodać koncentrat pomidorowy oraz cebulkę. Catość polać rosołem i sokiem jabłkowym. Dodać kiszoną kapustę, listki laurowe i jagody jałowca. Wszystkie składniki gotować 45 minut na średnim ogniu (pod przykryciem). Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kosteczkę, kiełbasę w cienkie plasterki. Pokrojone ziemniaki i kiełbasę przełożyć do zupy 15-20 minut przed końcem gotowania. Kapuśniak przyprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i ostrą papryką. Wszystkie składniki przemieszać. Zupę ewentualnie udekorować kleksem kwaśnej śmietany. Gotowe danie podawać na gorąco bezpośrednio po przyrządzeniu.

 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

poniedziałek, 24 lipca 2017

Licznik odwiedzin:  180 511  

 

 

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Statystyki

Odwiedziny: 180511

Lubię to