Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 260 178 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Sernik cappuccino z carmelem

 

Jedwabiście gładki sernik w parze z wielkim smakiem kawy


  •  
  • Spód:
  • 1,5 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 4 łyżki kakao lub tabliczka gorzkiej czekolady (ja ją dodałam)
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki roztopionej 

 

  • Masa serowa:
  • 800 g serka kremowego lub twarogu śmietankowego
  • 4 jajka
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • szczypta cynamonu

 

Jak zrobić?

Spód:
Orzechy, cukier i   Kasia wraz z kakao lub czekoladą wymieszać. Wcisnąć w tortownicę uszczelnioną dokładnie folią aluminiową ( u mnie 24 cm). Piec przez 10 minut w temp.peraturze 170°C.

Masa serowa:
Ser twarogowy zmiksować z cukrem i mąką. Dodawać pojedynczo jajka, miksując po każdym dodaniu. Wmieszać kwaśną śmietanę. Granulki kawy i cynamon rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić. Ostudzoną kawę dodawać powoli do masy serowej, miksując. Wylać na podpieczony wcześniej spód z orzechów.
Piekarnik nagrzać do 230ºC, włożyć sernik (można przykryć od góry folią aluminiową), piec przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temp.peraturę do 130ºC i piec jeszcze godzinę czasu.
Po tym czasie możemy sprawdzić czy sernik jest już gotowy sprawdzając czy ma ścięty środek (robimy to ręką nie patyczkiem).
Po upieczeniu ostudzić, najlepszy jest po całonocnym leżakowaniu w lodówce.

Można podać z kleksem bitej śmietany i carmelu mniam:)

Smacznego

http://s3.amazonaws.com/gmi-digital-library/ffc9abfc-f775-468e-8f5a-97d29c96d759.jpg


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (42) | dodaj komentarz

Sernik na zimno z wiśniami

 

Wczoraj już zerwałam pierwsze dojrzałe wiśnie postanowiłam że zrobię z nich sprawdzony przepis Sernik na zimno z wiśniami. W tym serniku  można wykorzystać do niego owoce, które najbardziej lubimy nie tylko, latem świeże a zimą mrożone lub z puszki. 

Do tego sernika użyłam kremowego sera twarogowego. Sernik jest delikatny, lekki, puszysty i orzeźwiający. Słodki, zwarty ser dobrze komponuje się z lekko kwaskowatymi wiśniami i aromatyczną galaretką.

 

  

 

Składniki:


1 kg kremowego serka twarogowego,
3 żółtka,
¾ szklanki cukru,
pół kostki masła,
3 łyżeczki żelatyny, 
40 dag wiśni w syropie,
galaretka wiśniowa,
paczka biszkoptów.



Jak przyrządzić?


Ser zmiksować z żółtkami, cukrem, masłem na gładką masę. 

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i dodać do sera. 

Dokładnie wymieszać. 

Na dnie tortownicy ułożyć biszkopty, skropić je syropem wiśniowym. 

Na biszkopty wyłożyć ser i wstawić do lodówki do zastygnięcia. 

Galaretkę przygotować wg przepisu. 

Na ser wyłożyć odsączone z syropu wiśnie i polać je lekko tężejącą galaretką. 

Całość wstawić do lodówki na godzinę. 


 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

Jogurtowy tort truskawkowy z ajerkoniakiem

 

 

Masa:
200ml crème fraîche lub gęstej kwaśnej śmietany
1kg jogurtu naturalnego
150g cukru
1 op. cukru waniliowego
400ml śmietanki kremówki 35%
10 listków żelatyny

150g truskawek
100ml ajerkoniaku

Spód:
150g herbatników
50g roztopionego masła

Przybranie:
ok.300-350g truskawek
1 op. czerwonego tortenguss lub galaretka truskawkowa, przygotowane w/g zaleceń na opakowaniu

Crème fraîche i jogurty mieszamy trzepaczką do piany z cukrem i cukrem waniliowym. Płatki żelatyny moczymy w zimnej wodzie aż zmiękną, odsączamy i zalewamy 5 łyżkami wrzącej wody, dokładnie mieszając aż do rozpuszczenia. Mieszając masę energicznie trzepaczką, dodajemy jeszcze ciepłą żelatynę, wlewając ją cienkim strumieniem. Ubijamy na sztywno kremówkę i ostrożnie ją dodajemy, lekko mieszając. Masę dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy zmiksowane w blenderze 150g truskawek, a do drugiej ajerkoniak. Masę truskawkową wstawiamy do lodówki, ajerkoniakową pozostawiamy na razie w temperaturze pokojowej.

//

Miksujemy herbatniki na pył w malakserze, dodajemy rozpuszczone masło i dobrze mieszamy. Masę herbatnikową wykładamy na spód tortu, tak aby nieco zachodziła na boki (ja wykładam ją od razu na talerz lub paterę, na której będę ciasto podawać, a na niej ustawiam obręcz do tortów; konieczna jest obręcz dobrze przylegająca do spodu, jeśli takiej nie mamy lepiej zrobić tort w zwykłej szczelnej tortownicy). Wygodnie jest herbatniki lekko poubijać płaskim dnem szklanki, wtedy powierzchnia ich się ładnie wyrówna, a rancik na bokach zrobi się niemalże automatycznie.

Wstawiam herbatnikowy spód do lodówki. Gdy masa truskawkowa nieco stężeje (to ważne żeby była dość gęsta, nie wylewajcie zupełnie płynnej, bo mogą być "przecieki") wylewam ją na herbatniki i ponownie wstawiam do lodówki. Gdy będzie zupełnie sztywna wykładam na nią masę ajerkoniakową i znowu cały tort ląduje w zimnym miejscu. Gdy z kolei górna warstwa stężeje (najlepiej zostawić tort na całą noc w lodówce), układam na niej pokrojone w plasterki truskawki i zalewam tortenguss lub galaretką.


//


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Tort Tiramisu z żywymi kwiatami na Dzień Matki

Składniki

Biszkopt

  • 12 jajek
  • 360g mąki
  • 240g cukru
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilli

Krem

  • 750ml śmietany tortowej (36%)
  • 750g serka mascarpone
  • 20ml mocnej kawy
  • 6 łyżek cukru pudru
  • kakao (do posypania)

Poncz

  • 2-3 szklanki kawy (nie za mocnej)
  • 30ml likieru amaretto

Do dekoracji

  • róże
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 białko
  • 250 g gorzkiej czekolady
I Dzień

1. Krystalizowanie Róż. Białko lekko roztrzepujemy. Róże skracamy i obieramy z liści. Lekko maczamy je w białku, możemy małym pędzelkiem posmarować je tam gdzie białko nie doszło i posypujemy cukrem ze wszystkich stron. Nadmiar strzepujemy delikatnie. Wstawiamy ją do kubka tak, aby się nie dotykały. Tak postępujemy z każdą różą. W ten sposób róże można przygotować nawet 2 lub 3 dni przed pieczeniem tortu. Ładnie wtedy obeschną i skrystalizują się. Będą sztywne, białko wyschnie i po przycięciu można układać je na torcie. Najpóźniej robimy je dzień przed, nie chcemy aby białko kapało nam na tort. Choć maczamy lekko w białku zawsze jeszcze ścieka nadmiar z takiej róży.

2. Pieczemy dwa biszkopty według tego przepisu. Pierwszy z 9 jajek w tortownicy o średnicy 25cm, a drugi z 3 jajek w tortownicy 15cm. Obydwa biszkopty pieczemy dzień wcześniej. Przeliczamy proporcje.

3. Gotujemy kawę do nasączenia, potrzebne będzie ok. 2-3 szklanek kawy. Gdy ostygnie dodajemy likier amaretto. Odstawiamy na noc do lodówki.

II Dzień

4. Do miski przekładamy serek mascarpone i wlewamy do niego ok. ½ szklanki śmietany tortowej i mieszamy (rozrzedzamy lekko serek). Do drugiej, większej miski wlewamy resztę śmietany, dodajemy cukier puder i ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy partiami serek mascarpone, jeśli krem jest dość słodki (jeśli jest za mało słodki, dodajemy jeszcze cukru pudru) wlewamy zimną kawę (20ml), mieszamy.

5. Duży biszkopt kroimy na 3 krążki, każdy nasączamy kawą, kładziemy warstwę kremu i posypujemy kakao. Boki i wierzch tortu wykańczamy kremem i odstawiamy do schłodzenia.

Z małym biszkoptem postępujemy dokładnie tak jak z dużym. Ten możemy nasączyć odrobinę mniej, aby był lekki, kładziemy go później na większy biszkopt.

6. Dekoracja. Mierzymy obwód każdego z tortów plus 2 cm i wysokość. Z pergaminu wycinamy dwa prostokąty odpowiadające wymiarom tortów, dodając od góry ok 1cm (łatwiej jest później przytrzymać arkusz).

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i gdy lekko przestygnie wylewamy ją na pierwszy arkusz pergaminu, możemy zacząć od większego. Z kolejnego kawałka pergaminu możemy zwinąć coś w rodzaju stożka. Napełniamy go czekoladą i zwijamy od góry, aby czekolada nie wypłynęła (lub używamy rękawa cukierniczego z cienką końcówką). Odcinamy końcówkę i na pergamin wylewamy czekoladę tworząc dowolny wzór np. kratkę, kółka nachodzące na siebie czy tak jak na zdjęciu poziome cienkie linie. Wzór wylewamy na zaznaczonym polu: wysokość tortu x obwód. Gdy czekolada zastygnie i nie spływa, bierzemy za dwa końce pergamin i przykładamy do tortu. Zaczynamy od tyłu i łączymy pergamin z przodu. Lekko wygładzamy i wstawiamy do lodówki na kilka minut. Wyjmujemy i zdejmujemy delikatnie pergamin.

Tak samo postępujemy z drugim tortem.

Przyznaję wymaga to trochę wprawy, jeśli się obawiamy możemy obwód tortu podzielić na kilka mniejszych części, krótsze łatwiej się przykłada, będzie tylko więcej łączeń. Drugie rozwiązanie: obsypujemy tort dowolną posypką.

7. Mniejszy tort układamy na większym, lekko z boku.

8. Róże przycinamy i układamy w dowolny sposób.

Ps. Mak jedynie jest sztuczny!!!


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Sernik kawowy

 

Składniki Masa Serowa

  • 550 g zmielonego kremowego białego sera
  • 110 g jasnego cukru trzcinowego 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (lub budyniu waniliowego)
  •  2 jajka 150 g kremu fraiche (lub gęstej kwaśnej śmietany) 
  • ekstrakt z wanilii 
  • 80 ml mocnej parzonej kawy (przecedzona i chłodna)

 Składniki powinny mieć temperaturę pokojową

Spód

  • 50 g masła 110 g ciastek digestive 
  • 20 g zmielonych migdałów (jeśli nie macie, dodać taką ilość ciastek) 
  • 1 łyżka kakao 

Krem

  • 200 g białej czekolady 
  • 250 g serka mascarpone 

1. Ciastka kruszymy, można włożyć je do torebki foliowej i rozwałkować, przekładamy do miski. Dodajemy migdały, kakao i roztopione masło. Dokładnie mieszamy. Wsypujemy na dno tortownicy, równomiernie rozprowadzamy i ugniatamy spód. Wstawiamy do lodówki na 30 minut (tortownicę o średnicy 20 cm wcześniej należy wysmarować masłem, zarówno boki jak i spód, dodatkowo możemy na spód położyć pergamin).

2. Piekarnik rozgrzewamy do: elektryczny – 240°C; gazowy – 220°C

3. Masa serowa. Ser wkładamy do miski i ubijamy przez chwilę mikserem (na gładką masę). Porcjami dodajemy cukier, następnie mąkę (lub budyń), wanilię, jaja i kawę (kawy wlewamy wg smaku). Mieszamy i gdy tylko uzyskamy gładką masę przelewamy do tortownicy, na wcześniej przygotowany spód. Gdyby pojawiły się jakieś pęcherze powietrza, należy spodem łyżeczki je zlikwidować. Masa będzie dosyć płynna.

4. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (240/220°C) i pieczemy 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do: elektryczny – 110°C; gazowy – 90°C, jeśli używamy elektrycznego piekarnika należy drzwiczki uchylić na 3 minuty, zamknąć i dalej piec do 25 minut.

5. Po 25 minutach wyjmujemy sernik. Na środku powinien delikatnie się trząść jak galaretka. Lekko nim potrząsamy i wkładamy do już wyłączonego piekarnika. Tak zostawiamy na 2 godziny. Po tym czasie otwieramy drzwiczki i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia na 1,5 – 2 godziny.

6. Owijamy sernik folią i wstawiamy na noc do lodówki.

 

Następnego dnia przyrządzamy krem


 

1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (łamiemy, wrzucamy do miski i ustawiamy ją na garnku z odrobiną wody, tak aby miska nie dotykała wody, czekolada rozpuszcza się nad parą wodną). Zdejmujemy i dobrze mieszamy, aby nie było grudek. Dodajemy po łyżce serek mascarpone, dokładnie mieszając. Dodajemy cały serek. Krem będzie dość luźny, ale później ładnie się schłodzi.

2. Smarujemy cienko boki i wierzch, wstawiamy sernik do lodówki na 10 – 15 minut. Po tym czasie smarujemy resztą kremu boki i wierzch jeszcze raz. Z reszty kremu możemy zrobić rozetki na wierzchu i w każdą z nich włożyć ziarenko kawy. Schładzamy i podajemy.



Podziel się
oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Babka mocno czekoladowa

 

 

 

Przepis

200 g mlecznej lub gorzkiej czekolady ( u nas jedna i druga)

4 jajka

250 g masła

200 g cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

200 g mąki

30 g mąki ziemniaczanej

30 g kakao

3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

3-4 łyżki rumu lub mleka

szczypta soli

Czekoladę drobno posiekać.Żółtka oddzielić od białek.Masło utrzeć mikserem do uzyskania puszystej masy.Dodać cukier,cukier waniliowy i sól.Miksować do otrzymania jednolitej masy.Kolejno dodawać żółtka,miksować.
Wymieszać mąkę,mąkę ziemniaczaną,kakao i proszek do pieczenia.Przesiać i w dwóch porcjach dodać do masy na przemian z rumem lub mlekiem.
Z białek ubić sztywną pianę.Dodać do ciasta razem z posiekaną czekoladą i delikatnie wymieszać.
Formę na babkę( 12x30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia,wlać do niej ciasto i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 165-170 stopni.Pieczemy około 60 minut ( do tzw.suchego patyka)

 


Polewa czekoladowa

200 g gorzkiej czekolady

100 g masła

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej,dodajemy masło i mieszamy aż się rozpuści.Lekko przestudzoną polewą dekorujemy babkę.


 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Piernik

         Ciasto:

  • 10 jaj
  • 3 szkl mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 7 łyżek miodu
  • 1,5 szklanki cukru
  • przyprawa do piernika
  • pół szkl oleju

 

 

 

Masa do piernika:

  • 25 dkg masła
  • 1 1/2 szkl cukru
  • 1 szkl śmietany kwaśnej
  • 1 cukier puder
  • 1/2 cytryny (sok)
  • polewa czekoladowa

Masło utrzeć z cukrem i dodawać po łyżce kwaśnej śmietany i dać zapach

Polewa na wierzch placka.

 



 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Sernik z piaskiem

 

 

Ciasto:

2 szkl mąki 

1 szkl cukru pudru

2 żółtka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

1/2 kostki margaryny

Wymieszać zrobić jak kruszankę 

 

Ser:

25 dkg margaryny

1,40- 1,30 kg sera

5 żółtek

1 szkl cukru pudru 

1 budyń śmietankowy

1 cukier waniliowy

7 białek 


Ser utrzeć z cukrem i żółtkami dodać budyń cukier waniliowy lub zapach. Białka ubić i połączyć z serem. Połowę ciasta wykładamy na patelnie na to ser i na wierzch drugą połowę ciasta piec 160 C - 45 minut


Ps. Bardzo pyszny sernik a dwa dni od upieczenia czuć taki fajny piasek w ustach:)


Podziel się
oceń
12
3

komentarze (8) | dodaj komentarz

poniedziałek, 24 lipca 2017

Licznik odwiedzin:  180 500  

 

 

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Statystyki

Odwiedziny: 180500

Lubię to