Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 269 979 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Weekendowa jajecznica

Jajecznica, tylko o poranku ( w innych porach dnia ma zupełnie inny, ciężki smak) smakuje niczym boski posiłek, który przypadkowo znalazł się na naszym stole. Prosta domowa jajecznica chyba każdy umie ją przygotować. Z różnymi dodatkami typu kiełbasa boczek smakuje jeszcze lepiej:)

 


Składniki: przygotuj 2 jajka, sól i pieprz, kawałek boczku, szynki lub jakiegoś mięska, łyżka masła



Przygotowanie: rozgrzej patelnię na małym ogniu i powoli rozprowadź łyżkę masła aby roztopiła się. Pokroj w małe kwadraciki boczek lub szynkę (lub cokolwiek mięsnego co sobie wcześniej przygotowałeś) i wrzuć je na patelnie. Rozbij jajka i wbij je na patelnię. Lekko posól i wymieszaj aż do ścięcia się jajek, czyli żeby rozbite jajka dostały wyglądu jajecznicy. Należy pamiętać żeby zbyt długo nie mieszać, gdyż jajka ścinają się stosunkowo szybko. Następnie nałożyć na talerz i lekko popieprzyć. Początkujący po paru razach powinni dojść do wprawy. Nie ma to jak domowa jajeczniczka na śniadanie :)

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Kieszonki z pieczarkami

 

Sezon grilowania pewnie w pełni. Jeśli tradycyjna kiełbasa z grila się już znudziła a chcecie urozmaicić przyjęcie i zrównoważyć tłuste menu? Czymś zaskoczyć gości? Jedną z możliwości jest wykorzystanie piersi z kurczaka. Aby nie wyszły zbyt suche i bez charakteru, dodajmy pieczarki i sporo rozmarynu. Najlepiej świeżego. Grill to niekoniecznie kolejne tysiące kalorii, to okazja do przygotowania dań smacznych i lekkich.

 

 

Składniki:
4 pojedyncze piersi z kurczaka,
4 duże pieczarki,
sok z cytryny,
filiżanka świeżego rozmarynu lub łyżka suszonego,
sól,
pieprz,
olej. 

 

Jak przyrządzić?

 
Umyte i osuszone piersi z kurczaka naciąć wzdłuż, tworząc kieszenie. Natrzeć solą, pieprzem i rozmarynem.

Pieczarki umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, lekko oprószyć solą i pieprzem.

Włożyć grzyby do mięsa i zawinąć w nasmarowaną olejem folię aluminiową. Grillować 30 minut.

Do dania warto przygotować sosy, które urozmaicą smak potrawy. 

Jak podawać?


Podawać z pieczonymi ziemniakami. 



Podziel się
oceń
1
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Muszelki babci Haliny



 

 

 

Składniki:

½ opakowania makaronu - dużych muszli,
½ marchewki,
mały kawałek pietruszki,
plasterek selera,
30 dag mielonego mięsa wołowego,
½ szklanki śmietany,
1/3 szklanki tartego żółtego sera,
1 puszka pomidorów bez skóry,
1 pudełko przecieru pomidorowego,
1 łyżka soku z cytryny,
2 łyżki oleju,
kilka gałązek zielonej pietruszki,
sól i pieprz.



 

Jak przyrządzić?


Warzywa myjemy, obieramy i trzemy na drobnej tarce. 

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim mielone mięso wołowe. 

Podczas smażenia dodajemy sok z cytryny. 

Kiedy z patelni wyparuje większość soku z mięsa, dodajemy warzywa. 

Smażymy je, cały czas mieszając, ok. 5 minut. 

Do masy dodajemy pomidory z puszki i przecier. 

Całość dusimy pół godziny, co jakiś czas mieszając. 

Nie przykrywamy. 

Pod koniec duszenia doprawiamy solą i pieprzem. 

Muszelki gotujemy według przepisu z opakowania, pilnując, by się nie rozgotowały i mieszając, by każda muszla pływała we wrzątku osobno. 

Po ugotowaniu muszle napełniamy sosem i układamy w naczyniu żaroodpornym. 

Ser trzemy na drobnej tarce i mieszamy go ze śmietaną. 

Polewamy tym muszle z farszem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 10-15 minut. 



 

Jak podawać?


Podajemy danie od razu po wyjęciu z piekarnika, posypane posiekaną natką pietruszką.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Kurczak w sosie słodko-kwaśny

Składniki

Piersi z kurczaka (2 szt)
Papryka (2 szt)- najlepiej żółta i czerwona 
Cebula 
Ananas 
Keczup 
Ocet winny 
Cukier 
Olej (do smażenia) 
Woda

Przygotowanie

Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę (średniej wielkości). 
Paprykę i cebulę pokroić na duże kawałki (rozdzielić tak żeby każdy płatek był osobno). Kurczaka podsmażyć wraz z cebulą na niewielkiej ilości oleju, tak by mięso nie było różowe (ale i nie zarumieniać). Smażyć na głębszej patelni lub w woku. Wlać "miksturę", zamieszać, dusić na średnim ogniu. Jak cebulka będzie mięknąć dodać paprykę. 5 min przed końcem duszenia dodać pokrojonego w kostki ananasa. 
Dusić tak żeby cebulka i papryka były miękkie ale z papryki nie powinna odchodzić skórka. 
"mikstura":) 
3 łyżki keczupu, 2 łyżki octu winnego, 1 łyżka cukru- rozmieszać. Dodać trochę wody. Można więcej "mikstury: zrobić ale starać się trzymać proporcje:)

Danie podawać z ryżem. 
Przygotowanie zajmuje ok 45 min. 
Smacznego

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Tort ziemniaczany

Składniki

  • 1,2kg ugotowanych ziemniaków,
  • 1/2 kg kiełbasy (np. zwyczajnej),
  • 4 cebule,
  • 2 czerwone papryki,
  • 25 dag śmietany 18 %,
  • 5 jajek,
  • sól, pieprz,
  • łyżeczka suszonego majeranku lub pęczek świeżego,
  • łyżeczka ostrej papryki,
  • przyprawa do ziemniaków,
  • 15 dag sera.

Sposób przygotowania

Kiełbasę Pokroić w kostkę, podsmażyć na suchej patelni. Dopdać pokrojoną w kostkę cebulę. Przesmażyć razem. Zdjąć z ognia, wymieszać z papryką pokrojoną w kostkę. Śmietanę roztrzepać z jajkami, majerankiem, solą, pieprzem i ostrą papryką. Ziemniaki pokroić w plastry, połowę ułożyć w natłuszczonym naczyniu, posypać połową warzyw z kiełbasą i połową sera. Zalać połową śmietanki. Powtórzyć czynności. Tort piec ok. 40min w temp. 180-200st.


 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Weekendowe danie:)

http://zpierwszegotloczenia.pl/galeria/posty/obrazek-78882.jpeg

 

Składniki:
1 kg. schabu
2 łyżki curry
2 łyżki mąki
1 czubata łyżka masła
mała śmietana 18 procent.
sól
pieprz

Sposób przyrządzenia:
Schab pokroić w cienkie paski, obsypać lekko mąką i podsmażyć na patelni. Mięso przełożyć do rondla, zalać niewielką ilością gorącej wody i gotować na wolnym ogniu do miękkości.Z masła i curry przygotować zasmażkę, dodać do mięsa i doprawić solą i pieprzem. Chwilę gotować. Potem dodać śmietanę i zagęścić sos mąką.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Spagetti

 

 

W wyniku moich wieloletnich badań nad wpływem rodzaju przyjmowanego pokarmu na pobudzenie seksualne, ustaliłem, że zjedzenie spaghetti wedle kominkowego przepisu jest jedyną pewną drogą do serca potencjalnego partnera/partnerki.

 


 

Tajemnicą mojego przepisu są starannie wyselekcjonowane składniki. 
Potrzebujemy:

1. Makaronu, najlepiej papardele, ale wystarczą też jakieś gówniane nitki. 
2. Gotowego sosu byle jakiej firmy. To mit, że własnoręcznie przyrządzony sos jest lepszy.  
3. Jednej cienkiej parówki. Już starożytni egipcjanie wiedzieli, że nic tak nie działa na potencję jak dorodna paróweczka.
4. 20 dkg pieczarek, które należy przesmażyć chwilę na patelni zmiękczając je trochę. 
5. 20 dkg mięsa mielonego 
6. Łyżkę kukurydzy
7. 8 oliwek. 


 

Makaron gotujemy. Nie wiem ile, bo ja zawsze wyciągam go z garnka i próbuję. Do gotującego się makaronu możemy dodać łyżkę oleju. 
Pieczarki kroimy, podsmażamy. Mięso rozdrabniamy, podsmażamy. Potem to wszystko mieszamy razem dalej podsmażając. Dodajemy gotową przyprawę do spaghetti, czosnek, ćwiarkę szklanki wina i mieszamy.
 dodajemy gotowy sos. Znowu mieszamy, zmniejszamy ogień.

Makaron wrzucamy na talerz i dodajemy farsz.

Celowo nazwałam to farszem, a nie sosem do spaghetti, ponieważ jest to jeden z głównych atutów mojego przełomowego odkrycia. 
Czy was też wkurza jak chodzicie do kogoś na obiad, a ta osoba serwuje wam "moje pyszne bolonezzz, tylko spróbuj!", ty próbujesz, a to jest takie bezsmakowe. Wkurza mnie, że większość sosów do makaronu ma konsystencję sosu, a farszu w postaci mięsa lub grzybów jest tyle co kot napłakał.

Mój sos to farsz. Kładziemy go na spodzie makaronu, wszystko to posypujemy startym serem i wstawiamy na minutę do mikrofalowej. Na wierzch walimy jeszcze jakąś przyprawę.

Efekt wygląda tak: 



Podziel się
oceń
0
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

Zapiekanka Wąż

 

Coś zabawnego na kolację lub przyjęcie dla dzieci? Najważniejsze to mieć dobry pomysł.

 

http://www.inspirander.pl/files/imagecache/inspirander-tresc-glowne/files/inspiracje/zapiekanka.jpg

Składniki

  • 40 dag mąki,
  • 2,5 dag drożdży,
  • 2 łyżki oleju,
  • 3/4 szklanki letniej wody.

http://www.inspirander.pl/files/imagecache/inspirander-tresc-thumbnails/files/inspiracje/zapiekanka_a_26.jpg

Nadzienie:

  • Puszka ananasów,
  • Kilka plastrów szynki,
  • Ser,
  • Ketchup,
  • Żółta i czerwona papryka (przydadzą się do ozdabiania)

http://www.inspirander.pl/files/imagecache/inspirander-tresc-thumbnails/files/inspiracje/zapiekanka_a_26_2.jpg

Wykonanie:

  1. Przygotuj ciasto:
    Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie Dodaj olej i stopniowo mąkę, tak, żeby powstała jednolita gęsta masa. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na pół godziny (aż "urośnie")
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury ok. 200 st
  3. Z ciasta uformuj wałek. Jeden z końców wałka wyciągnij tak, żeby powstał ogon węża
  4. Przełóż wałek na blachę i palcami uformuj kształt wijącego się węża (grubość ciasta zależy od kulinarnych upodobań członków rodziny).
  5. Szynkę pokrój w paseczki, ananas w kostkę, ser utrzyj. Posmaruj ketchupem węża i zacznij układać kolejno wszystkie składniki. Wstaw do piekarnika na ok. 30 minut.
  6. Zanim zapiekanka się upiecze, z żółtej papryki wytnij dwa kółka - oczy, zaś z czerwonej - małe trójkąciki (źrenice) i języczek węża
  7. Po wyjęciu gotowej zapiekanki z piekarnika umieść oczy i języczek we właściwych miejscach (ułatwisz sobie to zadanie wycinając małe otwory w odpowiednich miejscach).

Smacznego!


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Mexicana domowa

 

 

 

Wreszcie odkryłam tortillę. Na szczęście firma Delecta przygotowała całe zestawy do tortilli, łącznie z tzw. dressingiem:) Ale ja skorzystałam tylko z placuszków. Farsz wg upodobań, ja podam wg mojego smaku:

* trzy papryki, najlepiej różnokolorowe, kukurydza, może być także żółta fasolka szparagowa, cukinia;

2 cebulki, 2 ząbki czosnku

* mielona wieprzowina

*pikantna salsa, lub inny sos pomidorowy, paprykowy, chilli

* piwo, oliwa

* biały pieprz, cukier, sół, słodka papryczka, zioła.

Najlepiej zacząć od papryk- pokroić je w kostkę, wydrążyć, cebulki i cukinię pokroić w krążki. Papryczkę wraz z cukinią i kukurydzą rzucić na patelnie i poddusić na oliwie dodając dwie łyżki ostrej salsy i soląc. teraz to co najlepsze:P Cebulkę na osobnej patelni dusić na małej ilości oliwy, posolić i popieprzyć, potem dodać piwo (najlepiej by zakrywało całą cebulkę) i posłodzić.

Teraz pora na mięsko. Rozdrobnić i podsmażyć na patelni, wsypać zioła, papryczkę, kilka łżek salsy i obficie posolić. Gdy warzywa będa już wystarczająco miękkie wmieszać je do mięsa.

Tortillę podgrzać na suchej patelni, zawinąć w rożek i napełnić pachnącym farszem.. heh, zjedzenie go powoduje szaleńcze pragnienie :P

Niewątpliwie przygotowywanie jedzenia (i późniejsze pochłanianie..) są świetnym zajęciem.. O wiele większą radością jest przygotowanie czegoś nowego, szukanie nowych smaków, niż po prostu sięgnięcie po tradycyjne dania. Ale jeszcze wszystko przede mną.. tymczasem, smacznego.

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

niedziela, 22 października 2017

Licznik odwiedzin:  182 321  

 

 

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Statystyki

Odwiedziny: 182321

Lubię to